Η καλλιέργεια της δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες αν και έχει ανάγκη από κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες. Η σπορά πρέπει να γίνει σε σπορείο ή έξω εφόσον έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Η μεταφύτευση έρχεται λίγες μέρες αργότερα όταν το φυτό έχει αποκτήσει λίγα φύλλα.
Η σπορά μπορεί να γίνει και σε έτοιμα μικρά γλαστράκια βάζοντας 2 ως 3 σπόρους μέσα. Αφού φυτρώσουν κάνουμε αραίωση και αργότερα μεταφύτευση στο οριστικό σημείο.Το οριστικό σημείο στο οποίο θα τοποθετήσουμε τις ντοματιές μπορεί να είναι όχι μόνο ο κήπος αλλά και μια μεγάλη γλάστρα ή μια ζαρντινιέρα αρκεί πάντα να σεβαστούμε τις αποστάσεις μεταξύ των φυτών.
Μπορούμε να δέσουμε απευθείας τα φυτά ώστε να μεγαλώσουν ή να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν και μετά να κάνουμε το λεγόμενο παράχωμα. Συγκεκριμένα ανοίγουμε έναν μικρό λάκκο δίπλα σε κάθε φυτό και αφού λυγίσουμε προσεκτικά τον βλαστό του μέσα σε αυτόν τον σκεπάζουμε με χώμα. Μετά από αυτό και εφόσον η κορυφή βλέπει προς τα πάνω μπορούμε να το δέσουμε.Κόβοντας επίσης τους άφθονους βλαστούς που δημιουργούνται στην αρχή αλλά και τα κατώτερα φύλλα θα υποχρεώσουμε τον κεντρικό βλαστό να δυναμώσει.
Προσοχή επίσης θα πρέπει να δώσουμε στα ποτίσματα τα οποία πρέπει να είναι άφθονα στην αρχή (αλλά όχι υπερβολικά) και στην εποχή της ανθοφορίας να ελαττωθούν. Με την καρποφορία μπορούμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικά ποτίσματα. Αν τα ποτίσματα κατά την καρποφορία είναι άφθονα τότε παρατηρείται σχίσιμο των καρπών στην μέση. Το ίδιο μπορούμε να παρατηρήσουμε αν τα ποτίσματα μας είναι ακανόνιστα.Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως επειδή ο βλαστός της Ντοματιάς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος κάθε κίνηση αφαίρεσης βλαστών ή φύλλων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
http://to-mikro-spiti-sto-livadi.blogspot.com/2011/01/blog-post_10.html