Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Νηστέψτε, κάνει καλό!


Πλησιάζουμε στις ημέρες του Πάσχα και όλοι λίγο πολύ έχουμε αρχίσει να νηστεύουμε:
αποφεύγουμε το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα ψάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις το λάδι. Όμως, πόσο ασφαλής είναι η νηστεία για την υγεία μας;

Μπορούν όλοι να νηστέψουν; Τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε;
Η αλήθεια είναι πως η νηστεία μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία μας, αλλά με προϋποθέσεις! Αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αποφύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά που κρύβονται στα ζωικά τρόφιμα και να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας.

Ακόμη, μπορεί να συνεισφέρει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης τροφών που περιέχουν κάλιο (φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά). Άλλωστε, τα φρούτα και τα λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό
μας σύστημα, ενώ η μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ακόμη, αν προσέξουμε, η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, βελτιώνοντας την υγεία και τη διάθεσή μας!

ωστόσο, παρά τα οφέλη, ο αποκλεισμός ζωικών τροφίμων συνεπάγεται και τη χαμηλή κατανάλωση ορισμένων πολύτιμων στοιχείων, όπως ο σίδηρος. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε καθημερινά στη διατροφή μας τρόφιμα όπως όσπρια, σπανάκι, ξηρούς καρπούς και σόγια.

Μάλιστα, πρέπει να τα συνδυάζουμε με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (πορτοκάλια, ακτινίδια, μανταρίνια, φράουλες, κ.α.) ώστε αυξάνουμε την απορρόφηση του σιδήρου, και να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού πολύ κοντά στα γεύματα.

Η πρόσληψη ασβεστίου, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης γαλακτοκομικών, μειώνεται σημαντικά.
Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι, τα φασόλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο.

Τέλος, οι πρωτεΐνες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι μικρότερης βιολογικής αξίας από τις ζωικές. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε συνδυασμούς όπως όσπρια με δημητριακά ή όσπρια με ρύζι.

Τη νηστεία θα πρέπει να την αποφεύγουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι νοσούν. Αν παρόλα αυτά θέλουν να νηστέψουν, είναι καλό να συμβουλευτούν το γιατρό ή τη διαιτολόγο τους.