Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι όταν οι άντρες παραπονούνται για έναν πονοκέφαλο που εξελίσσεται σε ημικρανία, ή σε ένα φτέρνισμα που γίνεται κρυολόγημα, λένε πάντα την αλήθεια.
Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στο γεγονός ότι εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ζωής τους μέσα από την εξελικτική πορεία τους, δεν κατάφεραν να αναπτύξουν πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα όπως οι γυναίκες.
"Ισχυρό" μεν, φιλάσθενο δε, το αντρικό φύλο!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, καθώς και πως η κατάσταση της υγείας τους είναι πιο σοβαρή και επώδυνη. Ομάδα από το πανεπιστήμιο του Cambridge κατέληξε σε μια θεωρία, η οποία βασίζεται σε ένα μαθηματικό μοντέλο που
λαμβάνει υπόψιν τις παραμέτρους εκείνες που χαρακτηρίζουν τους άντρες και τις γυναίκες. Το μοντέλο αυτό, προβλέπει πως ενώ οι άντρες ακολουθούνε περιπετειώδη τρόπο ζωής και εκτίθενται περισσότερο σε πολλές ασθένειες, αντίθετα η άμυνα του ανοσοποιητικού τους μειώνεται. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πως ο άντρας επενδύει περισσότερη ενέργεια στην ικανότητα αναπαραγωγής ενώ είναι άρρωστος. Ο Δρας Olivier Restif, του πανεπιστημίου του Cambridge δηλώνει πως οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις ενώ αδυνατούν να τις ξεπεράσουν πολύ πιο δύσκολα.
Πέρα από ένα συγκεκριμένο όριο έκθεσης σε μολύνσεις, το προνόμιο της γρήγορης ανάρρωσης των ανδρών γίνεται μειονέκτημα αφού προκύπτει επαναλαμβανόμενη προσβολή από τους ιούς. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μικρότερης ανοσίας που έχουν οι άντρες, η οποία καταλήγει σε μια υποσυνείδητη κατάσταση κατά την οποία οι άντρες με την υψηλότερη έκθεση σε μολύνσεις αναπτύσσουν μειωμένη ικανότητα αυτοΐασης, από ότι οι γυναίκες.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά της Βασιλικής Ακαδημίας των Βιολογικών Επιστημών υποστηρίζοντας ότι η «ανδρική γρίπη δεν είναι μύθος». Μεταξύ άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου φαίνεται ότι τα αρσενικά είναι το«αδύναμο φύλο» όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε ορμονικές διαφορές.