Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Φτιάξτε λίπασμα από τα σκουπίδια

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι οικολογική και οικονομική: προστατεύει το περιβάλλον και την τσέπη μας

«Oλα μπορούν να αξιοποιηθούν. Ακόμη και τα σκουπίδια δεν είναι για τα... σκουπίδια» εξηγεί η 43χρονη κυρία Πωλίνα Γκιόκα η οποία δεν αφήνει τίποτε να πάει χαμένο. Προσπαθεί το «αποτύπωμά» της στον πλανήτη να είναι όσο γίνεται ελαφρότερο.

Γι΄ αυτό διαχειρίζεται τα απορρίμματα του σπιτιού της με σύνεση, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Αποτέλεσμα; Τα σύμμεικτα σκουπίδια που η τριμελής οικογένειά της κατεβάζει κάθε εβδομάδα στους πράσινους κάδους του Δήμου Αθηναίων δεν ξεπερνούν τη μιάμιση σακούλα! Από τα υπόλοιπα τα υλικά συσκευασίας διαχωρίζονται και τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και τα οργανικά καταλήγουν στον κομποστοποιητή για να γίνουν εύφορο χώμα και λίπασμα. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω τοποθετήσει κομποστοποιητή στη βεράντα μου. Είναι μικρής χωρητικότητας για να εξυπηρετεί τρία άτομα και πιάνει ελάχιστο χώρο. 
Μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο» αναφέρει η κυρία Γκιόκα. Η διαδικασία παραγωγής χώματος και λιπάσματος από τα οργανικά σκουπίδια δεν απαιτεί κόπο αλλά... τρόπο. «Αν ο κομποστοποιητής λειτουργεί σωστά δεν μυρίζει. Αν υπάρχει δυσοσμία, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη διαδικασία. Πάντα όμως υπάρχει λύση. Αν έχει υγρασία και αρχίσει να μυρίζει, βάζω λίγο ξηρό υλικό, π.χ. πριονίδι, και τελείωσε το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται φροντίδα. Μια φορά την εβδομάδα τού ρίχνω μια ματιά και ανακατεύω το υλικό. Το καλοκαίρι επειδή δεν έχει πολλή υγρασία μπορεί να μείνει χωρίς φροντίδα για έναν- ενάμιση μήνα» τονίζει.

Οι κάδοι της κομποστοποίησης λειτουργούν με γαιοσκώληκες. «Αυτό είναι συχνά αποτρεπτικό. Κάποιοι αναρωτιούνται:“Μα θα βάλω σκουλήκια στη βεράντα μου”; Τα σκουλήκια όμως δεν βγαίνουν ποτέ έξω από τον κάδο» επισημαίνει η ίδια. Από τον κομποστοποιητή η κυρία Γκιόκα παράγει χώμα και λίπασμα κάθε τρεις μήνες. «Το χώμα που παράγεται είναι πολύ γόνιμο. Κάποια στιγμή φύτρωσε σε μια γλάστρα πατατιά από φλούδα που είχα πετάξει στον κάδο. Το στράγγισμα του κάδουτο αραιώνω με νερό και το χρησιμοποιώ ως λίπασμα» υπογραμμίζει η κυρία Γκιόκα, η οποία εξοικονομεί 35- 40 ευρώ τον χρόνο. «Αν μάλιστα λειτουργούσε στην Ελλάδα, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το σύστημα “πληρώνω όσα πετάω”τότε θα κέρδιζα περισσότερα. Υπολογίζω ότι κατεβάζω στους κάδους (συμβατικούς και ανακύκλωσης) τουλάχιστον 35%- 40% λιγότερα σκουπίδια» σημειώνει.


Η οικιακή κομποστοποίηση συνιστά αποτελεσματικό τρόπο μείωσης ως και 80% των οργανικών απορριμμάτων της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.ά.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). «Το κομπόστ παράγεται μέσω αποσύνθεσης των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους καλλιέργεια» επισημαίνει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ. Κυρκίτσος ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την κομποστοποίηση στο σπίτι. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα στον κάδο ανέρχεται σε 65 βαθμούς Κελσίου. Οπως αναφέρει: «Σε τέτοιες θερμοκρασίες δεν επιβιώνουν οι παθογόνοι οργανισμοί οι οποίοι ενδέχεται να εισέλθουν στο υπό κομποστοποίηση μείγμα».

Με την οικιακή κομποστοποίηση μειώνονται τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ. Ετσι αυξάνεται ο μέσος χρόνος ζωής τους και μειώνεται το κόστος δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ.