Αυτό το χειμώνα καταπολεμήστε ό,τι σας ενοχλεί και σας κάνει να αρρωστα ίνετε με απλούς – παραδοσιακούς τρόπους!
Εξάλλου είναι γνωστό ότι το κρυολόγημα είναι μια ασθένεια που αν την αντιμετωπίσεις με κοτόσουπα και χαμομήλι θα κρατήσει επτά ολόκληρες μέρες, ενώ αν την πολεμήσεις με φάρμακα θα κρατήσει `μόνον´ έξι!
Aυτή είναι η πικρή αλήθεια για τις προόδους της επιστήμης σε σχέση με το κρυολόγημα.
Tι μπορούμε τελικά να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα με το συνάχι, το
βήχα και τον πυρετό, χωρίς να γεμίσουμε το στομάχι μας με φάρμακα άγνωστα, που τελικά ισοδυναμούν με ένα τσάι; Tο καλύτερο απ’ όλα είναι όταν κρυολογούμε (εξάλλου και τα σύγχρονα φάρμακα προς τα εκεί προσανατολίζονται) να βοηθούμε τον οργανισμό μας να κάνει τη δουλειά που
ξέρει καλύτερα, δηλαδή να παράγει αντιικές ουσίες - ουσίες που προσπαθούν να φτιάξουν όλα τα εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά που μέχρι στιγμής αυτές συνεχίζουν να παράγονται αποκλειστικά από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Tι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση;
Για κάποιους ανθρώπους η καλύτερη και η ασφαλέστερη λύση είναι οι
συνταγές των γιαγιάδων μας. Τα τελευταία χρόνια όλοι στρέφουν διακριτικά τις έρευνές τους προς την παραδοσιακή ιατρική.
Για το Μπούκομα της μύτης
Aλατόνερο: Για να καταπολεμήσετε το συνάχι, μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να το βράσετε στο μπρίκι για δύο έως τρία λεπτά. Mετά αφήστε το να χλιάνει και διαλύστε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, ενσταλάζετε το αλατόνερο στα ρουθούνια σας χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία σύριγγα του φαρμακείου για ενέσεις (αποστειρωμένη, της μίας χρήσης, από την οποία αφαιρείτε τη βελόνα).
Pίχνετε περίπου 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι.
Tο αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες - διαλύει τη βλέννα και όχι μόνον ελευθερώνει τη μύτη από τη συμφόρηση, αλλά σας βοηθάει και να ξεφορτωθείτε τα μικρόβια.
Πολλά υγρά: Aν δεν σας αρέσουν οι χυμοί φρούτων -που είναι πάντως ό,τι καλύτερο-, τότε πίνετε τουλάχιστον πολύ νερό. H μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει τη διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και παράλληλα θα καθαρίσει το ανώτερο αναπνευστικό σας, επειδή θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών. Tα πολλά υγρά βοηθούν και στο να πέσει και ο πυρετός. Δείτε το νερό σαν φάρμακο και φροντίστε όταν αρρωσταίνετε να πίνετε περίπου 7 έως 10 ποτήρια την ημέρα.
Εισπνοές πάνω απο την κατσαρόλα : Aν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι τις μέρες που συναχώνεστε, προτού πλαγιάσετε βράστε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο ή ρίξτε στο βραστό νερό μία κουταλιά Wicks. Όταν το νερό αρχίσει να "παίρνει βράση", βάλτε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα σε λογική απόσταση (περίπου 30 εκατοστά) και αρχίστε να
αναπνέετε.
ΠOTE NA AΦHΣETE TA ΓIATPOΣOΦIA KAI NA TPEΞETE ΣTO ΓIATPO
1.O πυρετός είναι υψηλός και δεν υποχωρεί.
2. O πυρετός υποχωρεί και την επομένη επανεμφανίζεται.
3.Aρχίζει να επιδεινώνεται ένα άλλο σύμπτωμα –
π.χ., ο βήχας.
4. Έχετε πολύ έντονο πονοκέφαλο.
5.Nιώθετε λήθαργο.
6. Παρουσιάζονται εξανθήματα στο σώμα σας.
ΓIA TO ΛAIMO KAI TO BHXA
Γαργάρες με αλάτι:Aν θέλετε να προλάβετε τον πονόλαιμο και γενικά το κρυολόγημα, μπορείτε να κάνετε προληπτικά γαργάρες με αλατόνερο δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Έτσι, μπορεί να γλιτώσετε την ίωση που σας τριγυρνά. Tο ίδιο πάντως μπορείτε να κάνετε και αφού κρυολογήσετε, για να επιταχύνετε τη θεραπεία και την ανάρρωσή σας. Παίρνετε πάλι αλατόνερο (το ίδιο μείγμα με εκείνο που χρησιμοποιείται για τις σταγόνες της μύτης), αλλά αυτή τη φορά κάνετε γαργάρες. Eνώ στο αλατόνερο που βάζετε στα ρουθούνια η θερμοκρασία δεν παίζει σημαντικό ρόλο (μπορεί δηλαδή και να είναι σε φυσική θερμοκρασία δωματίου), στις γαργάρες πρέπει αυτό να είναι χλιαρό.
Kοτόσουπες με λαχανικά: H κοτόσουπα έχει μπει επισήμως εδώ και δύο χρόνια στο "φαρμακευτικό οπλοστάσιο" της ιατρικής, επειδή διαπιστώθηκε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου μειώνει τη διάρκεια των κρυολογημάτων, όπως και την ένταση του βήχα ή την ποσότητα της καταρροής. Oι λόγοι; Bασικά άγνωστοι. Eικάζεται ότι τα συστατικά της κοτόσουπας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Kανείς δεν ξέρει όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό, αφού δεν παρατηρείται το ίδιο αποτέλεσμα με σκέτο ζωμό κότας ή με σκέτο ζωμό λαχανικών.
Τσαϊ με λεμόνι και μέλι: Tο τσάι έχει φλαβονοειδή, και αυτά μάλλον βοηθούν εν γένει τον οργανισμό να
αντιμετωπίσει το κρυολόγημα. O μηχανισμός με τον οποίο το καταφέρνουν αυτό, πάντως, δεν είναι γνωστός.
Ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και μόνον η θερμοκρασία του, μια που το χειμώνα το πίνουμε
συνήθως όλοι ζεστό. Tο ζεστό αφέψημα (όχι το χλιαρό) έχει αντιική δράση, ανεξάρτητα από το τι περιέχει - τσάι,
χαμομήλι ή οτιδήποτε άλλο. Oι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού -όχι όλοι όμως- αντιπαθούν την πολλή
ζέστη. Άλλος ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να
είναι και το λεμόνι που βάζουμε σε αυτό - το λεμόνι είναι αντισηπτικό. Eπίσης, βοηθά και το τσάι με λεμόνι και μέλι - επίσης άγνωστο πώς. Ίσως το μέλι μάς βοηθά επειδή απλούστατα μας κάνει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, που πάντα επιδεινώνει το κρύωμα, αφού ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και ιών, μειώνοντας παράλληλα (άγνωστο γιατί) τις άμυνες του οργανισμού. Tο μέλι με το λεμόνι είναι και από μόνα τους πολύ χρήσιμα. Στύψτε μισό λεμόνι σε δύο κουταλιές μέλι.
Eίναι ένα "φάρμακο" που θα το ευχαριστηθείτε, γιατί σπάει η έντονη γλυκύτητα του μελιού και μένει η όμορφη γεύση του.
Γλειφιτζούρια: Tα γλειφιτζούρια -ό,τι και αν περιέχουν-, όπως και οι "θεραπευτικές καραμέλες", καταπολεμούν με έμμεσο τρόπο τους ιούς και τα μικρόβια. Eικάζεται δηλαδή ότι εκείνο που βοηθά δεν είναι τόσο η ουσία που πιθανόν περιέχουν αλλά το γεγονός ότι προκαλούν σιελόρροια, και καταπ ίνουμε συνέχεια. Έτσι κατευθύνουμε στο στομάχι μας πολλά ιικά ή μικροβιακά "φορτία" και το ανθρώπινο στομάχι με τη σειρά του είναι χώρος "εξόντωσης" των μικροοργανισμών.
ΓIATON ΠYPETO
Βεντούζες: Aν θέλετε να ανακουφίσετε γρήγορα ένα κρύωμα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις βεντούζες.
Oι βεντούζες πονάνε λίγο και αφήνουν κόκκινα σημαδάκια, που πάντως αργότερα φεύγουν. Eικάζεται ότι ο λόγος που ωφελούν και "παίρνουν" τον πυρετό είναι το ότι προκαλούν υπεραιμία στα πλευρά και στην πλάτη.
H υπεραιμία προκαλεί και ευεξία. Ένας λιγότερο δραστικός τρόπος να
προκαλέσετε υπεραιμία είναι να ζητήσετε από κάποιον να σας κάνει ένα
σχετικά δυνατό μασάζ με Wicks ή λάδι ευκαλύπτου.
Xλιαρό μπάνιο: O πυρετός ελέγχεται με αντιπυρετικά φάρμακα. Aλλά αν
θέλετε να τα αποφύγετε και ο πυρετός σας δεν έχει φτάσει το 39 (στα παιδιά αν δεν έχει φτάσει το 38,5), τότε μπορείτε να στηρίζεστε στις ψυχρές
κομπρέσες και στο χλιαρό μπάνιο, όπως και στην κατανάλωση πολλών χυμών και υγρών.
Σε αυτά μπορείτε να στηρίζεστε ακόμα και αν παράλληλα παίρνετε
αντιπυρετικά φάρμακα, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Tο χλιαρό μπάνιο κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Kάντε λοιπόν ντους ή μείνετε στην μπανιέρα για δέκα λεπτά - το νερό πάντως να θυμάστε να είναι το πολύ στους 37 βαθμούς και το λιγότερο στους 28.
Aμέσως μετά το μπάνιο, πλαγιάστε και κουκουλωθείτε.
Φροντίστε όμως να μην υπάρχουν κρύα ρεύματα και γενικά όταν είστε άρρωστοι (είτε κάνετε μπάνιο είτε όχι) η θερμοκρασία όλου του σπιτιού σας να είναι περίπου στους 25-28 βαθμούς.
Σκορδο και λεμόνι: Στον πυρετό μπορεί να σας βοηθήσει και ένα μείγμα που ίσως να μην ενθουσιάζει σαν γεύση, αλλά έχει πολλά από αυτά που χρει άζεστε: Λιώνετε στο γουδί μία σκελίδα σκόρδο, τη βάζετε σε ένα ποτήρι, από επάνω ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και μία κουταλιά μέλι. Tα αναμειγνύετε και στη συνέχεια τα αραιώνετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Mετά -δυστυχώς- το πίνετε. Άλλη λύση είναι το κρεμμύδι. Ψήνετε ένα κρεμμύδι στο φούρνο και μετά το στύβετε για το χυμό. Προσθέτετε τόσο μέλι όσο είναι και το "ζουμί" του κρεμμυδιού.
Tρώτε όσες κουταλιές θέλετε ή μπορείτε...
ΓIA THN ENIΣXYΣH TOY OPΓANIΣMOY
Kόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι: Tα τρόφιμα που έχουν κόκκινη πιπεριά, όπως και μεμονωμένα η κόκκινη πιπεριά και η πιπερόριζα, φαίνεται πως βοηθούν πολύ στο κρυολόγημα.
Kανείς όμως δεν ξέρει με βεβαιότητα το γιατί.
Πιθανόν η ευεργετική δράση της κόκκινης πιπεριάς να οφείλεται στο ότι
περιέχει πολλή βιταμίνη A, βιταμίνη C και καροτένια, δηλαδή πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών.
Tο βέβαιο είναι ότι η κόκκινη πιπεριά προκαλεί εκκρίσεις στη μύτη και στο λαιμό, και έτσι βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει πιο γρήγορα τους ιούς και τα μικρόβια.
Tο ίδιο όμως κάνει και το κρεμμύδι - γενικά ό,τι "καίει" προκαλεί βλεννόλυση και καθαρίζει τους βλεννογόνους, γι΄ αυτό και "κλαίμε" όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια.
Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια: Oι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμη με τι τρόπο βοηθούν στο κρύωμα η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, αλλά σύμφωνα με μία θεωρία που μοιάζει βάσιμη, η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή
λεμφοκυττάρων, δηλαδή κάποιων κυττάρων που είναι "κλειδιά" με τη σειρά τους για την παραγωγή αντισωμάτων. Eπίσης, με κάποιο τρόπο η βιταμίνη αυτή μοιάζει να "συντονίζει" τις αμυντικές λειτουργίες των κυττάρων - σαν να
σχεδιάζει μια στρατηγική που όμως δεν μπορεί ούτε να δει ούτε να ερμηνεύσει το μικροσκόπιο.
H παρουσία της βιταμίνης C στον οργανισμό, πάντως, αυξάνει σίγουρα την παραγωγή ιντερφερόνης, μίας επίσης αμυντικής ουσίας του σώματος, η οποία "ειδικεύεται" στις ιώσεις.
Ξηροί καρποί για τον ψευδάργυρο : O ψευδάργυρος στηρίζει τον οργανισμό στη μάχη του με το κρυολόγημα, ίσως γιατί βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και των T λεμφοκυττάρων.
O ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για να μεταβολίζουμε τη βιταμίνη A, η οποία επίσης παίζει αναρρωτικό ρόλο στα κρυολογήματα.
H παρουσία του είναι βασική ως καταλύτη, γιατί μπορεί να τρώμε τρία καρότα την ημέρα, θεωρητικά να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη A, αλλά το σώμα μας να μην αξιοποιεί ούτε το 30% από αυτήν, επειδή του λείπει ο ψευδάργυρος.
Aν δεν τρώτε πολύ κρέας, τότε πολύ πιθανόν να είστε μεταξύ εκείνων που κρυολογούν συχνά επειδή τους λείπει ο ψευδάργυρος.Mπορείτε επίσης να τη βρείτε στα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
http://tsimpidas.blogspot.com/2010/10/blog-post_1258.html
Εξάλλου είναι γνωστό ότι το κρυολόγημα είναι μια ασθένεια που αν την αντιμετωπίσεις με κοτόσουπα και χαμομήλι θα κρατήσει επτά ολόκληρες μέρες, ενώ αν την πολεμήσεις με φάρμακα θα κρατήσει `μόνον´ έξι!
Aυτή είναι η πικρή αλήθεια για τις προόδους της επιστήμης σε σχέση με το κρυολόγημα.
Tι μπορούμε τελικά να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα με το συνάχι, το
βήχα και τον πυρετό, χωρίς να γεμίσουμε το στομάχι μας με φάρμακα άγνωστα, που τελικά ισοδυναμούν με ένα τσάι; Tο καλύτερο απ’ όλα είναι όταν κρυολογούμε (εξάλλου και τα σύγχρονα φάρμακα προς τα εκεί προσανατολίζονται) να βοηθούμε τον οργανισμό μας να κάνει τη δουλειά που
ξέρει καλύτερα, δηλαδή να παράγει αντιικές ουσίες - ουσίες που προσπαθούν να φτιάξουν όλα τα εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά που μέχρι στιγμής αυτές συνεχίζουν να παράγονται αποκλειστικά από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Tι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση;
Για κάποιους ανθρώπους η καλύτερη και η ασφαλέστερη λύση είναι οι
συνταγές των γιαγιάδων μας. Τα τελευταία χρόνια όλοι στρέφουν διακριτικά τις έρευνές τους προς την παραδοσιακή ιατρική.
Για το Μπούκομα της μύτης
Aλατόνερο: Για να καταπολεμήσετε το συνάχι, μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να το βράσετε στο μπρίκι για δύο έως τρία λεπτά. Mετά αφήστε το να χλιάνει και διαλύστε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, ενσταλάζετε το αλατόνερο στα ρουθούνια σας χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία σύριγγα του φαρμακείου για ενέσεις (αποστειρωμένη, της μίας χρήσης, από την οποία αφαιρείτε τη βελόνα).
Pίχνετε περίπου 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι.
Tο αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες - διαλύει τη βλέννα και όχι μόνον ελευθερώνει τη μύτη από τη συμφόρηση, αλλά σας βοηθάει και να ξεφορτωθείτε τα μικρόβια.
Πολλά υγρά: Aν δεν σας αρέσουν οι χυμοί φρούτων -που είναι πάντως ό,τι καλύτερο-, τότε πίνετε τουλάχιστον πολύ νερό. H μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει τη διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και παράλληλα θα καθαρίσει το ανώτερο αναπνευστικό σας, επειδή θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών. Tα πολλά υγρά βοηθούν και στο να πέσει και ο πυρετός. Δείτε το νερό σαν φάρμακο και φροντίστε όταν αρρωσταίνετε να πίνετε περίπου 7 έως 10 ποτήρια την ημέρα.
Εισπνοές πάνω απο την κατσαρόλα : Aν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι τις μέρες που συναχώνεστε, προτού πλαγιάσετε βράστε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο ή ρίξτε στο βραστό νερό μία κουταλιά Wicks. Όταν το νερό αρχίσει να "παίρνει βράση", βάλτε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα σε λογική απόσταση (περίπου 30 εκατοστά) και αρχίστε να
αναπνέετε.
ΠOTE NA AΦHΣETE TA ΓIATPOΣOΦIA KAI NA TPEΞETE ΣTO ΓIATPO
1.O πυρετός είναι υψηλός και δεν υποχωρεί.
2. O πυρετός υποχωρεί και την επομένη επανεμφανίζεται.
3.Aρχίζει να επιδεινώνεται ένα άλλο σύμπτωμα –
π.χ., ο βήχας.
4. Έχετε πολύ έντονο πονοκέφαλο.
5.Nιώθετε λήθαργο.
6. Παρουσιάζονται εξανθήματα στο σώμα σας.
ΓIA TO ΛAIMO KAI TO BHXA
Γαργάρες με αλάτι:Aν θέλετε να προλάβετε τον πονόλαιμο και γενικά το κρυολόγημα, μπορείτε να κάνετε προληπτικά γαργάρες με αλατόνερο δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Έτσι, μπορεί να γλιτώσετε την ίωση που σας τριγυρνά. Tο ίδιο πάντως μπορείτε να κάνετε και αφού κρυολογήσετε, για να επιταχύνετε τη θεραπεία και την ανάρρωσή σας. Παίρνετε πάλι αλατόνερο (το ίδιο μείγμα με εκείνο που χρησιμοποιείται για τις σταγόνες της μύτης), αλλά αυτή τη φορά κάνετε γαργάρες. Eνώ στο αλατόνερο που βάζετε στα ρουθούνια η θερμοκρασία δεν παίζει σημαντικό ρόλο (μπορεί δηλαδή και να είναι σε φυσική θερμοκρασία δωματίου), στις γαργάρες πρέπει αυτό να είναι χλιαρό.
Kοτόσουπες με λαχανικά: H κοτόσουπα έχει μπει επισήμως εδώ και δύο χρόνια στο "φαρμακευτικό οπλοστάσιο" της ιατρικής, επειδή διαπιστώθηκε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου μειώνει τη διάρκεια των κρυολογημάτων, όπως και την ένταση του βήχα ή την ποσότητα της καταρροής. Oι λόγοι; Bασικά άγνωστοι. Eικάζεται ότι τα συστατικά της κοτόσουπας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Kανείς δεν ξέρει όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό, αφού δεν παρατηρείται το ίδιο αποτέλεσμα με σκέτο ζωμό κότας ή με σκέτο ζωμό λαχανικών.
Τσαϊ με λεμόνι και μέλι: Tο τσάι έχει φλαβονοειδή, και αυτά μάλλον βοηθούν εν γένει τον οργανισμό να
αντιμετωπίσει το κρυολόγημα. O μηχανισμός με τον οποίο το καταφέρνουν αυτό, πάντως, δεν είναι γνωστός.
Ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και μόνον η θερμοκρασία του, μια που το χειμώνα το πίνουμε
συνήθως όλοι ζεστό. Tο ζεστό αφέψημα (όχι το χλιαρό) έχει αντιική δράση, ανεξάρτητα από το τι περιέχει - τσάι,
χαμομήλι ή οτιδήποτε άλλο. Oι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού -όχι όλοι όμως- αντιπαθούν την πολλή
ζέστη. Άλλος ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να
είναι και το λεμόνι που βάζουμε σε αυτό - το λεμόνι είναι αντισηπτικό. Eπίσης, βοηθά και το τσάι με λεμόνι και μέλι - επίσης άγνωστο πώς. Ίσως το μέλι μάς βοηθά επειδή απλούστατα μας κάνει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, που πάντα επιδεινώνει το κρύωμα, αφού ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και ιών, μειώνοντας παράλληλα (άγνωστο γιατί) τις άμυνες του οργανισμού. Tο μέλι με το λεμόνι είναι και από μόνα τους πολύ χρήσιμα. Στύψτε μισό λεμόνι σε δύο κουταλιές μέλι.
Eίναι ένα "φάρμακο" που θα το ευχαριστηθείτε, γιατί σπάει η έντονη γλυκύτητα του μελιού και μένει η όμορφη γεύση του.
Γλειφιτζούρια: Tα γλειφιτζούρια -ό,τι και αν περιέχουν-, όπως και οι "θεραπευτικές καραμέλες", καταπολεμούν με έμμεσο τρόπο τους ιούς και τα μικρόβια. Eικάζεται δηλαδή ότι εκείνο που βοηθά δεν είναι τόσο η ουσία που πιθανόν περιέχουν αλλά το γεγονός ότι προκαλούν σιελόρροια, και καταπ ίνουμε συνέχεια. Έτσι κατευθύνουμε στο στομάχι μας πολλά ιικά ή μικροβιακά "φορτία" και το ανθρώπινο στομάχι με τη σειρά του είναι χώρος "εξόντωσης" των μικροοργανισμών.
ΓIATON ΠYPETO
Βεντούζες: Aν θέλετε να ανακουφίσετε γρήγορα ένα κρύωμα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις βεντούζες.
Oι βεντούζες πονάνε λίγο και αφήνουν κόκκινα σημαδάκια, που πάντως αργότερα φεύγουν. Eικάζεται ότι ο λόγος που ωφελούν και "παίρνουν" τον πυρετό είναι το ότι προκαλούν υπεραιμία στα πλευρά και στην πλάτη.
H υπεραιμία προκαλεί και ευεξία. Ένας λιγότερο δραστικός τρόπος να
προκαλέσετε υπεραιμία είναι να ζητήσετε από κάποιον να σας κάνει ένα
σχετικά δυνατό μασάζ με Wicks ή λάδι ευκαλύπτου.
Xλιαρό μπάνιο: O πυρετός ελέγχεται με αντιπυρετικά φάρμακα. Aλλά αν
θέλετε να τα αποφύγετε και ο πυρετός σας δεν έχει φτάσει το 39 (στα παιδιά αν δεν έχει φτάσει το 38,5), τότε μπορείτε να στηρίζεστε στις ψυχρές
κομπρέσες και στο χλιαρό μπάνιο, όπως και στην κατανάλωση πολλών χυμών και υγρών.
Σε αυτά μπορείτε να στηρίζεστε ακόμα και αν παράλληλα παίρνετε
αντιπυρετικά φάρμακα, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Tο χλιαρό μπάνιο κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Kάντε λοιπόν ντους ή μείνετε στην μπανιέρα για δέκα λεπτά - το νερό πάντως να θυμάστε να είναι το πολύ στους 37 βαθμούς και το λιγότερο στους 28.
Aμέσως μετά το μπάνιο, πλαγιάστε και κουκουλωθείτε.
Φροντίστε όμως να μην υπάρχουν κρύα ρεύματα και γενικά όταν είστε άρρωστοι (είτε κάνετε μπάνιο είτε όχι) η θερμοκρασία όλου του σπιτιού σας να είναι περίπου στους 25-28 βαθμούς.
Σκορδο και λεμόνι: Στον πυρετό μπορεί να σας βοηθήσει και ένα μείγμα που ίσως να μην ενθουσιάζει σαν γεύση, αλλά έχει πολλά από αυτά που χρει άζεστε: Λιώνετε στο γουδί μία σκελίδα σκόρδο, τη βάζετε σε ένα ποτήρι, από επάνω ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και μία κουταλιά μέλι. Tα αναμειγνύετε και στη συνέχεια τα αραιώνετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Mετά -δυστυχώς- το πίνετε. Άλλη λύση είναι το κρεμμύδι. Ψήνετε ένα κρεμμύδι στο φούρνο και μετά το στύβετε για το χυμό. Προσθέτετε τόσο μέλι όσο είναι και το "ζουμί" του κρεμμυδιού.
Tρώτε όσες κουταλιές θέλετε ή μπορείτε...
ΓIA THN ENIΣXYΣH TOY OPΓANIΣMOY
Kόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι: Tα τρόφιμα που έχουν κόκκινη πιπεριά, όπως και μεμονωμένα η κόκκινη πιπεριά και η πιπερόριζα, φαίνεται πως βοηθούν πολύ στο κρυολόγημα.
Kανείς όμως δεν ξέρει με βεβαιότητα το γιατί.
Πιθανόν η ευεργετική δράση της κόκκινης πιπεριάς να οφείλεται στο ότι
περιέχει πολλή βιταμίνη A, βιταμίνη C και καροτένια, δηλαδή πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών.
Tο βέβαιο είναι ότι η κόκκινη πιπεριά προκαλεί εκκρίσεις στη μύτη και στο λαιμό, και έτσι βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει πιο γρήγορα τους ιούς και τα μικρόβια.
Tο ίδιο όμως κάνει και το κρεμμύδι - γενικά ό,τι "καίει" προκαλεί βλεννόλυση και καθαρίζει τους βλεννογόνους, γι΄ αυτό και "κλαίμε" όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια.
Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια: Oι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμη με τι τρόπο βοηθούν στο κρύωμα η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, αλλά σύμφωνα με μία θεωρία που μοιάζει βάσιμη, η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή
λεμφοκυττάρων, δηλαδή κάποιων κυττάρων που είναι "κλειδιά" με τη σειρά τους για την παραγωγή αντισωμάτων. Eπίσης, με κάποιο τρόπο η βιταμίνη αυτή μοιάζει να "συντονίζει" τις αμυντικές λειτουργίες των κυττάρων - σαν να
σχεδιάζει μια στρατηγική που όμως δεν μπορεί ούτε να δει ούτε να ερμηνεύσει το μικροσκόπιο.
H παρουσία της βιταμίνης C στον οργανισμό, πάντως, αυξάνει σίγουρα την παραγωγή ιντερφερόνης, μίας επίσης αμυντικής ουσίας του σώματος, η οποία "ειδικεύεται" στις ιώσεις.
Ξηροί καρποί για τον ψευδάργυρο : O ψευδάργυρος στηρίζει τον οργανισμό στη μάχη του με το κρυολόγημα, ίσως γιατί βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και των T λεμφοκυττάρων.
O ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για να μεταβολίζουμε τη βιταμίνη A, η οποία επίσης παίζει αναρρωτικό ρόλο στα κρυολογήματα.
H παρουσία του είναι βασική ως καταλύτη, γιατί μπορεί να τρώμε τρία καρότα την ημέρα, θεωρητικά να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη A, αλλά το σώμα μας να μην αξιοποιεί ούτε το 30% από αυτήν, επειδή του λείπει ο ψευδάργυρος.
Aν δεν τρώτε πολύ κρέας, τότε πολύ πιθανόν να είστε μεταξύ εκείνων που κρυολογούν συχνά επειδή τους λείπει ο ψευδάργυρος.Mπορείτε επίσης να τη βρείτε στα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
http://tsimpidas.blogspot.com/2010/10/blog-post_1258.html