Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Πάγωσαν οι οικοδομικές άδειες

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Αδόµητα θεωρούνται και πάλι τα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε κλίση πάνω από 35% σε 26 µικρά νησιά του Αιγαίου - πράγµα που προκαλεί έντονες τοπικές διαµαρτυρίες. Επίσης, η µέγιστη επιτρεπόµενη δόµηση δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά µέτρα - ή τα 180 αν πρόκειται για πετρόχτιστα σπίτια.


Αυτό ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης µε εγκύκλιο που εστάλη στις 8 ∆εκεµβρίου στις πολεοδοµίες. Με την εγκύκλιο καθίσταται σαφές ότι οι διατάξεις των προεδρικών διαταγµάτων– που εκδόθηκαν από το 2000 – για τα νησιά του Αιγαίου από το πρώην υπουργείο Αιγαίου (µε υπογραφή Σηφουνάκη) κατισχύουν των γενικών πολεοδοµικών διατάξεων.

Τα προεδρικά διατάγµατα Σηφουνάκη είχαν απενεργοποιηθεί µε νόµο (το 2003) που φέρει την υπογραφή της Βάσως Παπανδρέου, σύµφωνα µετον οποίο «επιτρέπεται η κατασκευή κτίσµατος ανεξάρτητα από την κλίση του εδάφους. Αν η κλίση υπερβαίνει το 35%, το εµβαδόν των υπόγειων βοηθητικών χώρων που δεν προσµετράται στον συντελεστή δόµησης δεν µπορεί να υπερβεί το 20% της επιτρεπόµενης δόµησης». Επίσης, σύµφωνα µε τον ίδιο νόµο, ο οποίος δεν καταργείται, η µέγιστη επιτρεπόµενη επιφάνεια ορίζεται σε 200 τετραγωνικά µέτρα. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες ότι η κίνηση του κ. Σηφουνάκη γίνεται στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος των µικρών νησιών. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, η δόµηση σε οικόπεδα µε κλίση µεγαλύτερη από 35% σηµαίνει περισσότερες εργασίες εκσκαφής,ενώ το κτίριο – προκειµένου να έχει το επιτρεπόµενο ύψος των 4,5 µέτρων – θα πρέπει στην ουσία να θαφτεί µέσα στο έδαφος.

Στα αγροτεµάχια αυτά, σύµφωνα µε τα προεδρικά διατάγµατα του κ. Σηφουνάκη, επιτρέπεται µόνον η ανέγερση βοηθητικού κτίσµατος εµβαδού έως 15 τετραγωνικών µέτρων, ενώ µε ειδικές ρυθµίσεις µπορούν να χτιστούν εκτός σχεδίου αγροτεµάχια, όταν σε ένα ποσοστό τους η κλίση είναι µικρότερη του 35%. Σηµειώνεται ότι σε αρκετά από τα νησιά του Αιγαίου λόγω της µορφολογίαςτου εδάφους είναι ελάχιστα τα αγροτεµάχια µε µικρές κλίσεις – αντίθετα, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει έντονη δόµηση σε περιοχές εκβολής ρεµάτων, πράγµα που οδηγεί σε πληµµύρες σε περίπτωση καταιγίδας.

Η αλλαγή στο σκηνικό δόµησης προκαλεί αντιδράσεις στα νησιά. «Το 70% της έκτασης του νησιού έχει κλίση µεγαλύτερη από 35%», λέει στα «ΝΕΑ» ο νέος δήµαρχος Κύθνου Μανώλης Φίλιππας. «Αυτό σηµαίνει πάγωµα της οικοδοµικής δραστηριότητας από την οποία κατά κύριο λόγο ζει το νησί τον χειµώνα. Την τριετία 2002-2005 είχαµε πάλι µπλοκάρισµα γιατί δεν είχε ξεκαθαριστεί αν ισχύει ο νόµος της κ. Παπανδρέου ή οι διατάξεις των προεδρικών διαταγµάτων. Τώρα, η ιστορία επαναλαµβάνεται».

Σύµφωνα µε τον πολιτικό µηχανικό Γιώργο Γονίδη, «µε την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί έχουν παγώσει 40 οικοδοµικές άδειες στην Κύθνο».

Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις και στα υπόλοιπα νησιά. «Εκτός οικισµού το 60% του νησιού έχει κλίση µεγαλύτερη από 35%», επισηµαίνει ο δήµαρχος Ανάφης Ιάκωβος Ρούσος. «Στο νησί µένουν 270 κάτοικοι. Οι 100 τον χειµώνα ασχολούνται µε την οικοδοµή. Αν µπλοκάρει και πάλι η οικοδοµή δεν θα µπορούν να ζήσουν και η µετανάστευση στα αστικά κέντρα θεωρείται σχεδόν βέβαιη»
http://www.kykladesnews.gr