Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Περπάτησαν με... βηματοδότη

Στα πόδια τους στέκονται πλέον δέκα ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, καθώς υποβλήθηκαν όλοι σε μια πρωτοποριακή επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη στον εγκέφαλο, από τον διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", καθηγητή κ. Δαμιανό Σακά.

Δύο μήνες μετά μπόρεσαν να σηκωθούν από το αναπηρικό καροτσάκι, να περπατήσουν, να τρέξουν, να παίξουν ακόμη και πιάνο. Πιο θεαματική είναι η περίπτωση ενός 25χρονου ασθενούς από το Κονγκό, ο οποίος έπασχε από μια ανίατη και εξαιρετικά περίπλοκη διαταραχή. Σε ηλικία 17 ετών, και ενώ φοιτούσε στη Νομική Σχολή της χώρας του, το σώμα του άρχισε να παίρνει το σχήμα "S". Κάθε προσπάθεια κίνησης γινόταν εξαιρετικά επώδυνη, με αποτέλεσμα να σωριάζεται στο έδαφος. "Νόμιζα ότι κάποιος με χτυπούσε δυνατά στον αυχένα", όπως περιγράφει ο ίδιος.

Η περιπέτειά του διήρκεσε οκτώ χρόνια. Ο νεαρός άνδρας ήρθε σε επαφή με την Εκκλησία της Ελλάδος. Εμαθε ελληνικά και -με προσωπική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών- ήρθε στην Ελλάδα, όπου εισήχθη στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Πριν από λίγους μήνες υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης βηματοδοτών εγκεφάλου "τρίτης γενιάς". Πρόκειται για ερευνητική προσπάθεια, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως. Η βελτίωση ήταν άμεση, ενώ έπειτα από παρακολούθηση έξι εβδομάδων οι θεράποντες γιατροί κατέγραψαν κινητική αποκατάσταση.

Η μέθοδος ανακοινώθηκε πρόσφατα σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και η ελληνική ιατρική ομάδα πήρε εύσημα από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ πιστοποίησαν την κλινική του ελληνικού νοσοκομείου, προκειμένου να εφαρμόσει τη μέθοδο για πρώτη φορά παγκοσμίως.

"Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής" σημείωσε χθες ο κ. Σακάς, για να εξηγήσει: "Οι συγκεκριμένοι βηματοδότες προκαλούν αυτορρυθμιζόμενη διέγερση σε 16 σημεία του εγκεφάλου, ενώ οι παλαιότεροι προκαλούσαν διέγερση σε ένα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση σύνθετων νευροχειρουργικών παθήσεων στο κοντινό μέλλον".

Ο κ. Σακάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από ερευνητικά πρωτόκολλα της κλινικής, τα οποία είναι σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η χρήση βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων και αναπηρίας και εμφυτεύσιμα συστήματα έγχυσης νευροδιαβιβαστών.

25χρονος Σ. Μπατακάμπσε
Ηρθα στην Ελλάδα και μπόρεσα να περπατήσω

"Γεννήθηκα το 1985, αλλά νιώθω ότι το 2010 γεννήθηκα για δεύτερη φορά".

Ο 25χρονος Σ. Μπατακάμπσε δεν βρίσκει λόγια να ευχαριστήσει τον κ. Σακά. Σε άπταιστα ελληνικά και με έντονη συγκίνηση εξομολογείται: "Επισκέφθηκα πολλά νοσοκομεία και δεν βρήκα λύση. Ηρθα στην Ελλάδα και μπόρεσα να περπατήσω. Είμαι ευγνώμων στον καθηγητή".

Η περιπέτεια της υγείας του τον απομόνωσε και κοινωνικά: "Με κορόιδευαν. Νόμιζαν ότι ήμουν τρελός. Ημουν άρρωστος όμως και αισθανόμουν άσχημα. Τα άσχημα έχουν τελειώσει. Τώρα είμαι καλά, χάρη στην προσπάθεια του κ. Σακά και της ομάδας του".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

 http://www.ethnos.gr/