Το ακόνισμα ενός μαχαιριού... |
|
Αν απλώς έχει χαλάσει ο αιθέρας θέλει μασάτι. Είναι ένα μεγάλο κυλινδρικό εργαλείο με λαβή που ακονίζουν τον αιθέρα των μαχαιριών, οι κρεοπώλες.
Αν δεν κόβει καθόλου, κάνεις τα παρακάτω:
Βάζεις στο λαδάκονο (μαύρη πέτρα) μείγμα λαδιού Νο 10 με λίγο πετρέλαιο φωτιστικό. 3-4 σταγόνες.
Πιάνεις το μαχαίρι με τέτοια κλίση ώστε να ακουμπάει στο ακόνι τόσο όσο θέλεις να δημιουργήσεις αιχμή.
Το σύρεις περιστροφικά με σταθερή γωνία πάντα χωρίς να το πιέζεις υπερβολικά.
Την κινηση αυτή την κάνεις 2-3 φορές από τη μία μεριά και άλλες τόσες από την άλλη.
Χωρίζεις το ακόνισμα της λάμας σε τμήματα για καλλίτερο έλεγχο του ακονίσματος.
Κάθε 2 αλλαγές το ελέγχεις στο δάχτυλο.
Αν δεις ότι αρχίζει να μετράει τις ραβδώσεις του δέρματός σου σημαίνει ότι γίνεται δουλειά.
το φινίρισμα γίνεται με πολύ ελαφριά πίεση, γιατί αν το πιέσεις πολύ, ξανασπάει τον αιθέρα και τελικά αδυνατίζεις μόνο το υλικό χωρίς να καταφέρεις τίποτα.
Όταν ένα τμήμα τελειώσει δεν το ξανααγγίζουμε γιατί το χαλάμε (το πολύ αλάτι κάνει αλμυρό το φαγητό δεν το νοστιμίζει παραπάνω)
Αν δεν κόβει καθόλου, κάνεις τα παρακάτω:
Βάζεις στο λαδάκονο (μαύρη πέτρα) μείγμα λαδιού Νο 10 με λίγο πετρέλαιο φωτιστικό. 3-4 σταγόνες.
Πιάνεις το μαχαίρι με τέτοια κλίση ώστε να ακουμπάει στο ακόνι τόσο όσο θέλεις να δημιουργήσεις αιχμή.
Το σύρεις περιστροφικά με σταθερή γωνία πάντα χωρίς να το πιέζεις υπερβολικά.
Την κινηση αυτή την κάνεις 2-3 φορές από τη μία μεριά και άλλες τόσες από την άλλη.
Χωρίζεις το ακόνισμα της λάμας σε τμήματα για καλλίτερο έλεγχο του ακονίσματος.
Κάθε 2 αλλαγές το ελέγχεις στο δάχτυλο.
Αν δεις ότι αρχίζει να μετράει τις ραβδώσεις του δέρματός σου σημαίνει ότι γίνεται δουλειά.
το φινίρισμα γίνεται με πολύ ελαφριά πίεση, γιατί αν το πιέσεις πολύ, ξανασπάει τον αιθέρα και τελικά αδυνατίζεις μόνο το υλικό χωρίς να καταφέρεις τίποτα.
Όταν ένα τμήμα τελειώσει δεν το ξανααγγίζουμε γιατί το χαλάμε (το πολύ αλάτι κάνει αλμυρό το φαγητό δεν το νοστιμίζει παραπάνω)
Νομίζετε ίσως ότι ξέρετε πώς να ακονίσετε ένα μαχαίρι η την ξιφολόγχη σας. Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται κάποια τεχνική ώστε να μην δημιουργηθούν «σκάλες» στην λεπίδα ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει ομοιόμορφο ακόνισμα ακόμη και στην αιχμή της λεπίδας. Παρατηρήστε την τεχνική ακονίσματος μαχαιριού
http://www.ekeo.gr/?tag=%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1