Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ακόνισμα Μαχαιριών

Μαχαίρια και Ξιφολόγχες - Ακόνισμα

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού...
  1. Αφού βρέξετε πρώτα λίγο το ακόνι μετά τρίψτε επάνω της μια πλευρά της κόψης του μαχαιριού κατά μήκος της λάμας.
  2. Όταν αισθανθείτε ότι το μέταλλο αγριεύει από την αντίθετη πλευρά τότε το μαχαίρι θεωρείται ακονισμένο από την μια πλευρά.
  3. Ίσως η πέτρα χρειαστεί άλλο λίγο βρέξιμο για να ακονίσετε την άλλη πλευρά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ακονίσατε και την προηγούμενη.
  4. Χρησιμοπιήστε μια δερμάτινη λουρίδα για να τρίψετε πάνω της τη λάμα του μαχαιριού. Με αυτό τον τρόπο θα λειάνουν τα γρέζια που έχουν δημιουργηθεί από το ακόνι.
Αν απλώς έχει χαλάσει ο αιθέρας θέλει μασάτι. Είναι ένα μεγάλο κυλινδρικό εργαλείο με λαβή που ακονίζουν τον αιθέρα των μαχαιριών, οι κρεοπώλες.

Αν δεν κόβει καθόλου, κάνεις τα παρακάτω:
Βάζεις στο λαδάκονο (μαύρη πέτρα) μείγμα λαδιού Νο 10 με λίγο πετρέλαιο φωτιστικό. 3-4 σταγόνες.
Πιάνεις το μαχαίρι με τέτοια κλίση ώστε να ακουμπάει στο ακόνι τόσο όσο θέλεις να δημιουργήσεις αιχμή.
Το σύρεις περιστροφικά με σταθερή γωνία πάντα χωρίς να το πιέζεις υπερβολικά.
Την κινηση αυτή την κάνεις 2-3 φορές από τη μία μεριά και άλλες τόσες από την άλλη.
Χωρίζεις το ακόνισμα της λάμας σε τμήματα για καλλίτερο έλεγχο του ακονίσματος.
Κάθε 2 αλλαγές το ελέγχεις στο δάχτυλο.
Αν δεις ότι αρχίζει να μετράει τις ραβδώσεις του δέρματός σου σημαίνει ότι γίνεται δουλειά.
το φινίρισμα γίνεται με πολύ ελαφριά πίεση, γιατί αν το πιέσεις πολύ, ξανασπάει τον αιθέρα και τελικά αδυνατίζεις μόνο το υλικό χωρίς να καταφέρεις τίποτα.
Όταν ένα τμήμα τελειώσει δεν το ξανααγγίζουμε γιατί το χαλάμε (το πολύ αλάτι κάνει αλμυρό το φαγητό δεν το νοστιμίζει παραπάνω)



Νομίζετε ίσως ότι ξέρετε πώς να ακονίσετε ένα μαχαίρι η την ξιφολόγχη σας. Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται κάποια τεχνική ώστε να μην δημιουργηθούν «σκάλες» στην λεπίδα ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει ομοιόμορφο ακόνισμα ακόμη και στην αιχμή της λεπίδας. Παρατηρήστε την τεχνική ακονίσματος μαχαιριού


http://www.ekeo.gr/?tag=%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1