Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μηλόπιτα

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:
Ζύμη:
1 κουτί έτοιμη σφολιάτα για γλυκά (2 φύλλα), ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για απόψυξη

Γέμιση:
8 μέτρια μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (κατά προτίμηση τα μήλα να είναι σφικτά)3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (για πασπάλισμα)

Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220oC.

Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο σφολιάτας σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί για πίττες (στρογγυλό) και πιέστε το να καθίσει σφικτά στον πάτο αλλά και στα τοιχώματα του ταψιού. Αφήστε λίγο από το φύλο να προεξέχει από πάνω από το ταψί.

Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα υλικά της γέμισης: τα μήλα, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το αλάτι. Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση μέσα στο ταψί με τη σφολιάτα. Καλύψτε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Τυλίξτε ερμητικά τις προεξοχές των δύο φύλλων (πάνω και κάτω) στα άκρα του ταψιού προς τα μέσα. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάντε μικρές σχισμές ή σχήματα σε διάφορα σημεία στο πάνω μέρος της πίττας, έτσι ώστε να αναπνέει η μηλόπιτα κατά την διάρκεια του ψησίματος. Πασπαλίστε το πάνω φύλλο με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

Κόψτε λεπτές λωρίδες αλουμινόχαρτου και τυλίξτε με αυτές τις προεξοχές της πίτας, το σημείο ένωσης των δύο φύλλων. Αυτό θα τα εμποδίσει από το να καούν.

Ψήνουμε την μηλόπιτα μας στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να ροδίσει η πίττα μας. Αφαιρέστε από το φούρνο την μηλόπιτα και αφήστε την να κρυώσει τουλάχιστον 2 ώρες πριν την σερβίρετε.

Σερβίρετε την μηλόπιτα συνοδεύοντας την με παγωτό της επιλογής σας. Απολαύστε!

Από το: http://xs-recipes.com/