ΔΕΛΦΙΝΙ
Όπως αποδεικνύουν πολλές μαρτυρίες για δελφίνια που βοήθησαν ανθρώπους ή άλλα ζώα να γλιτώσουν από πνιγμό,δείχνουν συμπόνια για τα άλλα είδη κι έχουν συναισθηματικές αντιδράσεις. Επομένως,είναι απαράδεκτο αυτά τα νοήμονα όντα να κρατούνται φυλακισμένα σε ενυδρεία ή να δολοφονούνται άνανδρα από τους ψαράδες!!
ΠΙΘΗΚΟΣ
Τα πιθηκάκια κατατάσσονται στη δεύτερη θέση των πιο ευφυών πλασμάτων. Αυτά τα ξεχωριστά ζώα,που διαθέτουν παρόμοιο DNA με το δικό μας(κατά 98% όμοιο με το ανθρώπινο),φτιάχνουν κανονικές κοινωνίες με γλώσσα και κανόνες επιβίωσης. Μεγαλώνοντας,ακολουθούν ακριβώς την ανάπτυξη ενός μωρού-ανθρώπου μέχρι τα τρία του χρόνια. Από εκεί και μετά η νοημοσύνη τους παραμένει στο επίπεδο του τρίχρονου παιδιού. Ο χιμπαντζής,από τα εξυπνότερα είδη,μαθαίνει να οργανώνει τη σκέψη του,να λύνει προβλήματα και να χειρίζεται άψογα τον...υπολογιστή! Σε διαγωνισμούς μνήμης,πολλοί εκπαιδευμένοι χιμπαντζήδες έχουν κερδίσει μορφωμένους ανθρώπους! Οι πίθηκοι προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον,προσελκύουν το ταίρι τους με ερωτικά τραγούδια καλέσματα,ενώ μπορούν να επικοινωνήσουν στη νοηματική γλώσσα με τους ανθρώπους. Χειρίζονται καλά τα εργαλεία,φτιάχνουν όπλα και χρησιμοποιούν πέτρες γα να σπάνε τους σκληρούς καρπούς.
Ιδιοφυής και τεράστιος,θεωρείται σύμβολο σοφίας και είναι γνωστός για την απίστευτη μνήμη του. Οι ελέφαντες θυμούνται τόπους και ανθρώπους που έχουν γνωρίσει από παλιά,έχουν απίστευτη ακοή και επικοινωνούν με τις προβοσκίδες τους που τις χρησιμοποιούν σαν τρομπέτες,για να μεταφέρουν ήχο σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι ευαίσθητοι καλλιτέχνες,ζωγραφίζουν πίνακες,παίζουν μουσική και παιχνίδια,νιώθουν χαρά και θλίψη και είναι από τα ελάχιστα είδη που μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη!
Πανέμορφος,ποικιλόχρωμος,ε ξωτικός,με ανθρώπινη ομιλία,είναι από τα εξυπνότερα πουλιά. Ειδικά ο Αφρικανικός παπαγάλος μιμείται φωνές και ήχους τέλεια και μπορεί να συνδέσει τα λόγια με το νόημα τους και να συντάσσει μικρές προτάσεις. Οι παπαγάλοι επικοινωνούν μεταξύ τους με τραγούδια,ήχους και με τη γλώσσα του σώματος. Ένας παπαγάλος μπορεί να εντοπίσει πάνω από 0 αντικείμενα,7 χρώματα,5 σχήματα και αριθμούς ως το 6,ενώ καταλαβαίνει τη διαφορά του μεγέθους των πραγμάτων. Με τον άνθρωπο συνδέεται συναισθηματικά,γι'αυτό όταν χαθεί από το σπίτι του αφεντικού φροντίζει τις περισσότερες φορές να επιστρέφει.
Το έπαθλο του πρωταθλητή της πιο έξυπνης ράτσας σκυλιών ανήκει στα κόλεï. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη φύλαξη κοπαδιών και έχουν πολύ καλή φήμη ως υπάκουα και ήρεμα κατοικίδια. Έχουν ανεξάρτητη προσωπικότητα,παίρνουν πρωτιές σε αθλητικούς διαγωνισμούς για σκύλους κι έχουν ταλέντο στο χορό. Έχουν καταπληκτική όσφρηση,γι'αυτό και χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις της αστυνομίας για την ανίχνευση ναρκωτικών και χημικών ουσιών,ενώ στρατεύονται στην Πυροσβεστική για εύρεση αγνοούμενων στα ερείπια σεισμών.
ΧΤΑΠΟΔΙ
ΦΑΛΑΙΝΕΣ:ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ!
Ως ανθρώπινο είδος νιώθουμε υπερήφανοι για την θαυμαστή ευφυΐα μας, θριαμβολογούμε για την κορυφαία θέση που κατέχουμε στην αλυσίδα της ζωής, ωστόσο οι βιολογικές ενδείξεις δεν επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη αλαζονεία.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο στον πλανήτη είτε σε απόλυτο μέγεθος είτε σε αναλογία με το μέγεθος του σώματος του. Οι φάλαινες και όχι οι άνθρωποι κατέχουν την πρώτη θέση.
Όμως πόσο έξυπνα είναι τα θαλάσσια κύτη; Για πιο λόγο διαθέτουν τόσο μεγάλο εγκέφαλο; Το μέγεθος δεν είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός, ίσως το τεράστιο μυαλό των φαλαινών να μην είναι τόσο ανεπτυγμένο σε κυτταρικό επίπεδο. Σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά στην λύση παρόμοιων αινιγμάτων.
Ο μεγαλύτερος εγκέφαλος στη γη ανήκει στην φάλαινα φυσητήρα. Το μέγεθος του εγκεφάλου μιας ενήλικης φάλαινας κατέχει περίπου 8,000 κυβικά εκατοστά ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μόλις 1300 κυβικά εκατοστά.
Οι φάλαινες γένους phocaena και οι ελέφαντες, γνωστοί για τις εξαιρετικές διανοητικές τους ικανότητες διαθέτουν επίσης μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου από τους ανθρώπους.
Στην τελευταία της μελέτη, η Δ. Lori Marino από το πανεπιστήμιο Emory παραθέτει τις παλαιοντολογικές ενδείξεις. Η ανθρώπινη εξέλιξη στο πέρασμα των αιώνων είναι εκπληκτική, η πορεία του από τον H. Habilis έως τον H. Sapiens χαρακτηρίζεται μοναδική.
μως αξίζει να αναφέρουμε και την φάλαινα, της οποία το πιο κοντινό συγγενικό είδος είναι ο ιπποπόταμος. Η αναλογία εγκεφάλου-σώματος του ιπποπόταμου είναι παρόμοια με αυτή των περισσότερων θηλαστικών, μολαταύτα αυτή η αναλογία είναι αρκετή για τις εγκεφαλικές λειτουργίες που απαιτεί ο τρόπος ζωής του αντίστοιχου ζώου.
Για την μετατροπή αυτού του τεράστιου τετράποδου ξηράς σε ένα αεροδυναμικό θαλάσσιο μεγαθήριο θα πρέπει να έλαβαν χώρα τεράστιες εξελικτικές διαδικασίες. «Η προσαρμογή των κητοειδών σε έναν θαλάσσιο τρόπο ζωής αντιπροσωπεύει μια από τις πιο δραματικές μετατροπές στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών,» καταλήγει η Δ. Marino.
Μια προσεκτικότερη ματιά στην νευροανατομία του εγκεφάλου του ανθρώπου και της φάλαινας αποκαλύπτει ότι ο εγκεφαλικός φλοιός της φάλαινας είναι πολύ πιο περίπλοκος από τον ανθρώπινο. Η περιοχή που κατέχει η περιοχή του νεοφλοιού είναι περίπου 2,275 cm2 όμως η αντίστοιχη περιοχή στα δελφίνια είναι is 3,745 cm2.
ευφυΐα σχετίζεται με την περιοχή του νεοφλοιού που ελέγχει περιοχές που ασχολούνται με τον έλεγχο ζωτικών λειτουργιών για το σώμα, έτσι οι Eriksen και Pakkenberg επικεντρώθηκαν σε αυτή την περιοχή. Οι πρόσθιοι λοβοί του εγκεφάλου των δελφινιών είναι συγκριτικά μικρότεροι από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο νεοφλοιός της Ρυγχοφάλαινας (Minke whale) ήταν εξαιρετικά λεπτός.
Ο νεοφλοιός των φαλαινών είναι πολύ πιο λεπτός από αυτό των υπόλοιπων θηλαστικών και σχεδόν ίσος με αυτόν του ανθρώπου. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η δομή του νεοφλοιού των φαλαινών είναι πιο απλή από αυτή των ανθρώπων και των περισσότερων θηλαστικών.
Η κυτταρική απογραφή των ερευνητών αποκάλυψε ότι ο συνολικός αριθμός των νευρώνων στον νεοφλοιό στις Ρυγχοφάλαινες ήταν 12.8 δις. Αυτός ο αριθμός είναι 13 φορές μεγαλύτερος από αυτόν στους πιθήκους rhesus, 500 φορές μεγαλύτερος από αυτό των ποντικιών αλλά αντιστοιχεί μόνο στα 2/3 του ανθρώπινου νεοφλοιού.
Είναι άραγε το μυαλό των φαλαινών διανοητικά πιο αδύναμο από αυτό των ανθρώπων ή απλά διαφορετικό;
Τι συμβαίνει άραγε στο μυαλό των φαλαινών και για πιο λόγο αφού θεωρούνται τόσο έξυπνα ζώα δεν έχουν μεγαλουργήσει έως σήμερα; Πολλοί θεωρητικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι εξουσιάζουν τον πλανήτη επειδή διαθέτουν άκρα που τους επιτρέπουν να φτιάχνουν εργαλεία.
Ποιο θα ήταν όμως το ισοδύναμο ενός κύτους; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή εάν οι άνθρωποι δεν κυβερνούσαν τον πλανήτη;
πηγη(οι πληροφορίες και τα σχετικα είναι απο το περιοδικό super katerina,τεύχος Μαρτίου,στήλη:σώστε τη γη!)