Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Βρώσιμα και Δηλητηριώδη Μανιτάρια.


Τα μανιτάρια είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και νόστιμο έδεσμα στην ανθρώπινη διατροφή ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην χρησιμοποίηση τους. Καθώς μερικά είναι άκρως επικίνδυνα. Ακολουθεί μία αναλυτική περιγραφή με φωτογραφίες για το πια είναι βρώσιμα και ποια είναι δηλητηριώδη.
Τα μανιτάρια είναι μόνο μία μικρή κατηγορία στην τεράστια «οικογένεια» των μυκήτων. Οι μύκητες στερούνται χλωροφύλλης και αδυνατούν να συνθέσουν οργανικές ενώσεις. Είναι ετερότροφοι οργανισμοί που παίρνουν τις απαραίτητες οργανικές ενώσεις από ζωντανούς ή νεκρούς οργανισμούς. Παγκόσμια έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περίπου 72.000 είδη μυκήτων, ενώ πιστεύεται ότι στη φύση υπάρχουν περισσότεροι από 1.500.000 είδη. Σήμερα παρά την εξέλιξη των επιστημών μυκητολογίας, τοξικολογίας και ιατρικής τα κρούσματα δηλητηριάσεων από μανιτάρια δεν είναι σπάνια. Σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο σημειώνονται τέτοια κρούσματα. Φυσικά η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και κάθε χρόνο εμφανίζονται όμοια κρούσματα και μάλιστα μερικά θανατηφόρα. Η χώρα μας λόγω της ποικιλότητας κλιματεδαφικών αλλαγών και τοπογραφικού ανάγλυφου φιλοξενεί μία πλούσια χλωρίδα. Τα δάση πλατυφύλλων και κωνοφόρων δένδρων αποτελούν ιδανικό βιότοπο για την ανάπτυξη των μανιταριών. Σε όλα τα χωριά της χώρας μας οι κάτοικοι συλλέγουν μερικά τοπικά είδη άγριων μανιταριών που παραδοσιακά γνωρίζουν –από πατέρα σε γιο- ότι είναι φαγώσιμα, αρνούνται να συλλέξουν οποιοδήποτε άλλο είδος που κάποιος ειδικός θα τους υποδείξει έστω και αν ακόμη αυτός δοκιμάσει πρώτος. Αλλά και ο αστικός πληθυσμός όλο και περισσότερο βρίσκει διέξοδο στο περιβάλλον και βλέπει με ενδιαφέρον τα άγρια μανιτάρια.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας που να διαχωρίζει τα εδώδιμα από τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Αντίθετα υπάρχουν αρκετές λαϊκές δοξασίες, λανθασμένες και άκρως επικίνδυνες.
Όμως, ποιά μανιτάρια τρώγονται;
Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά από τα σημαντικότερα βρώσιμα και δηλητηριώδη μανιτάρια. ΒΡΩΣΙΜΑ:
clip_image001
Boletus reticulatus

clip_image002
Hericium erinaceum

clip_image003
Morchella conica

clip_image004
Cantharellus cibarius

clip_image005
Agaricus alberti

clip_image006
Boletus aureus

clip_image007
Boletus pinophilus

clip_image008
Agaricus arvensis

clip_image009
Agaricus bisporus

clip_image010
Amanita caesarea - Αµανίτης του καίσαρα

clip_image011
Bοletus edulis - Βωλίτης ο φαγώσιµος

clip_image012
Macrοlepiοta prοcera - Μακρολεπιότα η ψηλή

clip_image013
Agaricus campestris - Αγαρικό το πεδινό

clip_image014
Pleurοtus οstreatus - Πλευρωτός ο οστρεώδης

clip_image015
Lactarius deliciosus - Λακτάριος ο νόστιµος

ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ
clip_image016
Θανάσιμα δηλητηριώδη
• Amanita phallοides - Αµανίτης ο φαλλοειδής *
clip_image017
Θανάσιμα δηλητηριώδη
• Amanita verna - Αµανίτης ο ανοιξιάτικος
clip_image018
• Galerina marginata

clip_image019
Hypholoma fasciculare

clip_image020
Θανάσιμα δηλητηριώδη

• Lepiοta castanea - Λεπιότα η καστανή
clip_image021
Boletus satanas - Βωλίτης ο σατανάς

clip_image022
• Amanita muscaria - Αµανίτης ο μυγοκτόνος

clip_image023
Θανάσιμα δηλητηριώδη
Amanita pantherina - Aμανίτης ο πάνθηρας
Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο και δεν αποτελούν σαφές κριτήριο για την αναγνώριση των πιο πάνω ειδών και γενικότερα των μανιταριών, γιατί παρουσιάζουν χρωματικές διαφορές ανάλογα με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες και το οικοσύστημα. Απλώς αποτελούν μια βάση για το προς πια κατεύθυνση θα κινηθούμε. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ. Μαζεύουµε για τροφή µόνο τα είδη, των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζουµε µε απόλυτη βεβαιότητα. Η παραµικρή αµφιβολία είναι λόγος απόρριψήςραµικρή αµφιβολία είναι λόγος απόρριψής