Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αγιορείτικος Μπακαλιάρος

ΥΛΙΚΑ
Στα μοναστήρια ο παστός μπακαλιάρος ήταν πολύ συνηθισμένο φαγητό, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των νηστειών εφόσον επιτρεπόταν η κατανάλωση ψαριών. Αυτή η συνταγή είναι ένα είδος πηχτής με ιδιαίτερα ελαφριά γεύση που μπορεί να σερβιριστεί ακόμη και το καλοκαίρι.
1 κιλό μπακαλιάρο (9 ώρες)
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
5-6 σπυριά μπαχάρι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό δύο μέτριων λεμονιών
Εκτέλεση

Σιγοβράστε τα κρεμμύδια με ένα ποτήρι του κρασιού νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Βγάλτε τα κρεμμύ¬δια και τοποθετήστε στον πάτο της κατσαρόλας τον μπακαλιάρο. Τακτοποιήστε από πάνω τα κρεμμύδια, ρίξτε το μπαχάρι, το ελαιόλαδο, Ι ποτήρι του κρασιού νερό και σιγοβράστε τα για 15 λεπτά σε ανοιχτή κατσαρόλα. Περιχύστε το φαγητό με το χυμό των λεμο¬νιών και αφήστε το να πάρει μία ακόμη βράση. Σερβίρεται ζεστό σε βαθιά πιάτα.
Αν το αφήσετε να κρυώσει, θα έχετε ένα είδος ψαρο-πηχτής που μπορεί να καταναλωθεί και παγωμένη. 

[Πηγή]: http://www.mirsini.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη