Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Προστασία δέντρων

barcoding_trees

Φάρμακο για όλες τις αρρώστιες των δέντρων
Σε κάθε δέντρο χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία. Εδώ όμως θα κάνω γνωστό το φάρμακο που θεραπεύει όλα τα δέντρα. Αν θέλουμε να διατηρούμε όλα τα δέντρα γερά και καλοθρεμμένα σκάβουμε γύρω-γύρω τις ρίζες και τις βρέχουμε καθώς και τους κορμούς με πολυκαιρισμένο κάτουρο ανδρών ή ζώων. Αν είναι ξηρασία τα ποτίζουμε και με νερό. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η μούργα όταν
την χύσουμε ανακατωμένη με άλλο τόσο νερό κοντά στο κάθε δέντρο. Μερικοί όταν φυτεύουν αλείφουν τις ρίζες των φυταδιών με χολή ταύρου και έτσι μένουν άβλαβα τα δέντρα από τα σκουλήκια. Άλλοι άλειψαν τον κορμό των δέντρων με τον χυμό της πολυπρέμνου και έτσι τα διατήρησαν άβλαβα και τους έδωσαν πολύ καρπό.
Γενικώς όλα τα δέντρα τα ωφελούν τα κουκάχυρα ή τα άχυρα των άλλων οσπρίων ή των σιτηρών όταν τα βάλουμε ξερά κοντά στα δέντρα.
Όσα δέντρα ρίχνουν τα άνθη ή τα φύλλα θεραπεύονται με τον εξής τρόπο.
Σκάβουμε γύρω-γύρω τα δέντρα και τους ρίχνουμε κουκάχυρα ανακατωμένα με νερό στα μεγάλα δέντρα 18 οκάδες και στα μικρά όχι λιγότερο από 5 οκάδες. Έτσι τα άρρωστα δέντρα γιατρεύονται και δεν ξαναρρωσταίνουν πιά.
Τα λιβακωμένα δέντρα τα ποτίζουμε με μυρωδιά (σμύρνα δηλαδή τον χυμό της αραβικής μυρσίνης) και έτσι ξαναζωντανεύουν

Πως γίνονται πιο καρπερά όλα τα δέντρα
Κοπανίζουμε και ανακατεύουμε αντράκλα και γαλατσίδα και αλείφουμε γύρω τους κορμούς. Όλα τα δέντρα καρπίζουν περισσότερο αν αλείψουμε τις ρίζες τους με κοπριά από περιστέρια.

Για να μην πειράζονται τα δέντρα και τα αμπέλια από σκουλήκια ή άλλα ζωύφια
Ζυμώνουμε με νερό κοκκινόχωμα της Λήμνου και ρίγανη και αλείφουμε τις ρίζες. Φυτεύουμε δε γύρω-γύρω και σκιλλοκρέμμυδα. Αν μπήξουμε γύρω από το δέντρο παλούκια από πεύκο θα καταστραφούν τα σκουλήκια. Η χοιρινή κοπριά λιωμένη με κάτουρο, αν τη βάλουμε σε κάθε είδος δέντρο το προφυλάσσει από τα σκουλήκια, όπως λέει ο Δίδυμος στα γεωργικά του. Ο ίδιος λέει ότι αν αλείψουμε τις ρίζες με χολή ταύρου, ούτε γερνάει το δέντρο ούτε κάνει σκουλήκια. Τα δέντρα δεν σκουληκιάζουν αν ξεγυμνώσουμε τις ρίζες και τις αλείψουμε γύρω-γύρω με κοπριά από περιστέρια.

Για να μην πλησιάζουν το δέντρο τα πουλιά
Αλείφουμε με σκόρδο το κλαδευτήρι με το οποίο κλαδεύουμε το δέντρο ή κρεμάμε στο δέντρο σκόρδα.

Πως προφυλάσσονται από τις σφήκες τα κλήματα, τα σταφύλια και οι άλλοι καρποί
Ρουφάμε λάδι και ραντίζουμε με το φύσημα τα κλήματα και τα άλλα οπωρικά

Παγίδες δέντρων για διάφορα έντομα
Την αρχή του χειμώνα τοποθετούμε αδιάβροχες λωρίδες από πλαστικό γύρω στο κορμό των δέντρων. Δένουμε τα κομμάτια από πλαστικό όχι πολύ σφιχτά για να υπάρχουν κενά ενδιάμεσα στο πλαστικό και τον κορμό του δέντρου.
Εκεί πολλά έντομα θα κρυφτούν κατά την διάρκεια του χειμώνα. Την αρχή της άνοιξης αφαιρούμε και καίμε τα κομμάτια πλαστικού και καθαρίζουμε των κορμό των δέντρων με μια βούρτσα.

Την αρχή της άνοιξης τοποθετούμε χαρτόνια σε λωρίδες γύρω από τον κορμό του δέντρου και αλείφουμε την εξωτερική πλευρά του με κόλλα που δεν στεγνώνει. Την ίδια εργασία έκαναν και τα αρχαία χρόνια με λιωμένη πίσσα και λίγο θειάφι αλείφοντας με αυτό τους κορμούς των δέντρων. Τα βλαβερά έντομα που ανεβαίνουν στο δέντρο αυτή την περίοδο κολάνε και πιάνονται εκεί. Τέλος του καλοκαιριού αφαιρούμε τις παγίδες και τις καίμε.

Γιά τα μυρμήγκιαΤα μυρμήγκια δεν πειράζουν τα δέντρα αν αλείψουμε τους κορμούς με κοπανισμένα πικρά λούπινα μαζί με μούργα ή με κατράμι λιωμένο ή βρασμένο με λάδι .

Τα μυρμήγκια εμποδίζονται αν ανακατέψουμε χολή από ταύρο και πίσσα με μούργα και αλείψουμε τους κορμούς των δέντρων. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το κοκκινόχωμα αν το ανακατέψουμε με πίσσα και αλείψουμε τους κορμούς.
Αφανίζονται εντελώς τα μυρμήγκια αν τα καπνίσουμε με ρίζα από αγριοαγγουριά.


Πηγές: Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος
http://www.ftiaxno.gr/2010/02/blog-post_16.html