Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Κιμαδόπιτα Γιαννιώτικη


ΥΛΙΚΑ:
8 φύλλα για πίτα.
1 1/2kg κιμά πρόβειο
λίγο γάλα.
8 παξιμάδια.
6 αυγά.
4 κουταλιές σούπας βούτυρο.
λίγο τριμμένο τυρί.
2 κρεμμύδια.
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο.
2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ.
αλάτι.
πιπέρι.
ξύλο κανέλας ή μπαχάρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό και την κανέλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς σε σιγανή φωτιά, ώσπου να πιει τα ζουμιά του.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουσκεύουμε τα παξιμάδια. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά. Στύβουμε τα παξιμάδια και τα ρίχνουμε στον μαγειρεμένο κιμά μαζί με το τριμμένο τυρί και τα χυπημένα αυγά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα με λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα ένα ένα με βούτυρο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι και την ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς C για 45 λεπτά.