Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τα γαϊδουράγκαθα θα σώσουν τον πλανήτη

Μπορούν να αξιοποιηθούν ως εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Ξεκίνησε και φέτος, μετά την επιτυχία του περσινού πειράματος του ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς Πτολεμαΐδας, σε πολύ μεγαλύτερη όμως κλίμακα, η μεικτή καύση λιγνίτη και αγριοαγκινάρας (γαϊδουράγκαθου), σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.


Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ ήταν μεγάλο. Η επιχείρηση δεσμεύτηκε ήδη για την απορρόφηση ολόκληρης της φετινής παραγωγής αγριοαγκινάρας, των εξήντα παραγωγών που καλλιέργησαν συνολική έκταση 4.000 στρεμμάτων, η οποία έφτασε τους 1.700 τόνους.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από το πείραμα της Καρδιάς, από τις πρώτες δοκιμές καύσης λιγνίτη και βιομάζας, ήταν ότι παράχθηκε λιγότερη ρύπανση καθώς η βιομάζα δεν απελευθερώνει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο ο λιγνίτης.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η αγριοαγκινάρα ήταν πολύ καλή επιλογή χρήσης βιομάζας λόγω υψηλής θερμογόνου δύναμης και καλύτερων ενεργειακών αποτελεσμάτων.

Μπορεί η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε πέρσι να ήταν μικρή, όμως αποδείχτηκε ότι είναι εφικτή η αντικατάσταση μέρους του λιγνίτη από την αγριοαγκινάρα, διατηρώντας πάντα ομαλές τις συνθήκες σωστής λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Η συμμετοχή της αγριοαγκινάρας στη φετινή πιλοτική, πλέον, καύση, φτάνει το 8% στο σύνολο του μείγματος, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να αυξηθεί μέχρι και στο 20%. Άλλωστε, από τα πρώτα συμπεράσματα των μετρήσεων, θα διαφανεί το μέλλον της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην περιοχή, η οποία ήδη έχει επιδοτηθεί από τη νομαρχία Κοζάνης.

Η αγριοαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό, με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και μεγάλη παραγωγή ανά στρέμμα.

Η μικτή καύση λιγνίτη και βιομάζας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες όπου τέτοιες μονάδες λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια.