Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Χορτοφαγία χωρίς ελλείψεις

Δώστε προσοχή όταν απουσιάζει το κρέας από τη διατροφή σας

Η χορτοφαγία είναι μια διατροφική συνήθεια που στην Ελλάδα, αργά αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος. Η έλλειψη βασικών συστατικών του κρέατος όμως θα πρέπει από τους απανταχού vegetarians να καλύπτεται από άλλες τροφές και να μην αμελείται η κατανάλωση πρωτεΐνης, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β12. Οπότε τι πρέπει να κάνουμε;

Στην περίπτωση της πρωτεΐνης, φροντίστε να τρώτε όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά. Πηγές επιπλέον είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί (προτιμήστε τους ανάλατους) και η σόγια. Το σίδηρο που υπάρχει στις φυτικές τροφές θα πρέπει πάλι να συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C προκειμένου να αυξηθεί η απορροφητικότητά του. Παράδειγμα, φακές με πράσινη-κόκκινη πιπεριά, λαχανικά και μανιτάρια, θαλασσινά με σπαράγγια και άλλα. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κάλυψη της Β12 καθότι βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα. Για αυτό θα πρέπει να καταναλώνετε γάλα σόγιας, συμπληρώματα της βιταμίνης αλλά και θαλασσινά. Το ίδιο ισχύει και για το ασβέστιο, ειδικότερα αν μιλάμε για τους πιο σκληροπυρηνικούς χορτοφάγους που δεν έχουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους. Σε αυτήν την περίπτωση πάλι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί αλλά και το μπρόκολο και το κουνουπίδι θα βοηθήσουν καθώς και η παράλληλη κατανάλωση βιταμίνης D που συμμετέχει στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Γεύματα που θα μπορούσαν να σας καλύψουν επίσης είναι σπανάκι με ρύζι, θαλασσινά με λαχανικά αλλά και αρακάς με αγκινάρες, φακές με πατάτα και φυσικά… φυσικοί χυμοί.