Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ασπιρίνη και για την πρόληψη του καρκίνου στο έντερο


600.000 θύματα ετησίως από την ασθένεια

Η λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις κάθε ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.


Η μελέτη, υπό τον Πίτερ Ρόθγουελ, καθηγητή του τμήματος κλινικής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και γιατρό του νοσοκομείου «Τζον Ράντκλιφ», δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Η προστατευτική δράση της ασπιρίνης, λένε οι επιστήμονες, οφείλεται στο ότι καταστέλλει ένα ένζυμο (COX-2) που βοηθά στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Οι βρετανοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων έπαιρναν ασπιρίνη για την καρδιά τους σε χαμηλή δόση και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Σε διάστημα 20 ετών, διαπιστώθηκε ότι το 2,8% αυτών των ατόμων είχαν εμφανίσει καρκίνο του εντέρου. Όσοι έπαιρναν ασπιρίνη, είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο και 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτήν. Δεν υπήρχε πρόσθετο ευεργετικό αποτέλεσμα σε καθημερινή δόση άνω των 75 mg.

Κάθε χρόνο περίπου 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από το συγκεκριμένο είδος καρκίνου.
Η αποτελεσματικότερη διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, αλλά δυστυχώς αρκετοί άνθρωποι διστάζουν να την κάνουν.